Het kabinet vindt het belangrijk dat werknemers zich hun leven lang blijven ontwikkelen, zodat ze tot aan de pensioengerechtigde leeftijd met succes kunnen deelnemen op de arbeidsmarkt. Hiervoor heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het meerjarig actiegericht programma Leven Lang Ontwikkelen opgezet.
Leerwerkloket Plus
Behalve de Stimulering arbeidsmarktpositie (STAP)‑regeling (zie ook het begin van dit hoofdstuk) die naar verwachting in 2022 van kracht wordt, maken ook de zogeheten Leerwerkloketten Plus daar deel van uit. Een Leerwerkloket is een regionaal samenwerkingsverband van UWV, onderwijsinstellingen en gemeenten dat onafhankelijk scholings- en loopbaanadvies geeft aan werkzoekenden, werknemers, scholieren en werkgevers. UWV heeft twee rollen in de Leerwerkloketten: regionaal maken we deel uit van het bestuur, en landelijk faciliteren en coördineren we alle Leerwerkloketten. Op 6 juni 2019 zijn de in september 2018 door de ministeries van SZW en OCW bij de Tweede Kamer aangekondigde pilots Leerwerkloketten Plus van start gegaan. Deze moeten de ondersteuningsstructuur voor leren en werken versterken. De loketten Fryslân, Twente en Rijnmond krijgen drie jaar lang extra middelen om hun dienstverlening te versterken en te verbreden. Ze gaan bijvoorbeeld meer capaciteit inzetten op loopbaanadvies, het tot stand brengen van leerwerktrajecten (inclusief financial engineering) en inzicht geven in competenties. Elke regio heeft zijn eigen focus: het opdoen van ervaringen met het stimuleren van een leven lang ontwikkelen voor werknemers in Friesland, samenwerking met een regionaal scholingsfonds in Twente en samenwerking in een grootstedelijke regio tussen publieke en private partners in Rijnmond.
Ondersteuning
In december 2019 hebben we bij verschillende Leerwerkloketten geïnventariseerd aan welke nieuwe arbeidsmarktinformatieproducten er behoefte is om de persoonlijke en digitale dienstverlening van de Leerwerkloketten te versterken. Op basis hiervan ontwikkelt het landelijk team Leren en werken nieuwe relevante landelijke producten. Daarnaast vernieuwen we de website van de Leerwerkloketten en verkennen we het inzetten van webinars en podcasts om de (digitale) dienstverlening van de Leerwerkloketten toegankelijker te maken. Tot slot werken we aan het verstevigen van de samenwerking en kennisdeling met landelijke en regionale partners, om te komen tot een landelijk dekkend netwerk voor loopbaan- en scholingsadvies. In 2019 hebben we een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) om samen Leven Lang Ontwikkelen beter te faciliteren. Verder zijn we een pilot praktijkleren in het mbo gestart, samen met SBB, Divosa en MBO Raad. Met het ministerie van SZW hebben we afgesproken dat we de voortgang van de Leerwerkloketten Plus gaan monitoren.