In 2013 hebben kabinet en sociale partners afgesproken om in de periode van 2014 tot 2026 in totaal 125.000 extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) informeert de Tweede Kamer jaarlijks aan het einde van het parlementaire jaar over de voortgang. UWV levert hiervoor de cijfers.
UWV verzorgt ieder kwartaal een regionale trendrapportage over de voortgang van de banenafspraak per arbeidsmarktregio. Uit de trendrapportage over het derde kwartaal van 2019, die in januari 2020 verscheen, blijkt dat er tot en met eind september 2019 landelijk in totaal 58.544 extra banen waren gecreëerd (het streefcijfer voor eind 2019 was 55.000 extra banen). Er komen grofweg drie groepen arbeidsbeperkten in aanmerking voor deze extra banen: mensen die onder de Participatiewet vallen, mensen met een Wsw‑indicatie en Wajongers met arbeidsvermogen. Er stonden eind september 2019 227.072 mensen ingeschreven in het doelgroepregister voor de banenafspraak.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Gemeenten en UWV hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om de arbeidsmarkt transparanter te maken. UWV registreert werkzoekenden in het klantvolgsysteem Sonar. Ook gemeenten kunnen dit doen en het systeem gebruiken voor het vinden van geschikte kandidaten voor een vacature. In Sonar kunnen ook klantprofielen worden opgesteld van geregistreerde kandidaten. Deze profielen bevatten gegevens over onder andere opleiding, vaardigheden, competenties, affiniteiten, beroepssectoren en taaksoorten. Het opstellen van het klantprofiel gebeurt samen met de klant en is een onderdeel van de reguliere dienstverlening van UWV. Ook gemeenten kunnen klantprofielen opstellen voor hun doelgroep. Veel gemeenten gebruiken voor het vastleggen van gegevens van kandidaten echter een ander (klantvolg)systeem. Sinds augustus 2017 kunnen gemeenten de profielgegevens uit hun eigen systemen inlezen in Sonar. UWV stelt de klantprofielen geanonimiseerd beschikbaar via de Kandidatenverkenner banenafspraak, een online databank op werk.nl. Werkgevers en intermediairs kunnen hiermee zoeken naar profielen van kandidaten die vallen onder de banenafspraak en contact met hen opnemen via het Werkgeversservicepunt.
Alle arbeidsmarktregio’s zijn in meer of mindere mate bezig met het transparant maken van hun klantenbestand, al dan niet via het aanmaken van klantprofielen in Sonar. Eind december stonden er 95.104 kandidaten met een ingevuld klantprofiel in Sonar, 9.586 van gemeenten en 85.518 met een UWV‑indicatie.
Transparantie van werkzoekendenprofielen
Met de Kandidatenverkenner maken we de profielen transparant van kandidaten die onder de banenafspraak vallen. Werkgevers kunnen via dit instrument op werk.nl zoeken naar geanonimiseerde profielen en contact met kandidaten opnemen via het Werkgeversservicepunt. In 2019 heeft dit geleid tot 204 bemiddelingen. Om de effectiviteit van het instrument te vergroten hebben we in 2019 diverse verbeteracties ingezet op het terrein van datakwaliteit en de communicatie met werkgevers.