We bieden werkgevers, zoveel mogelijk in samenwerking met gemeenten, dienstverlening via de Werkgeversservicepunten in 35 arbeidsmarktregio’s en via een landelijk Werkgeversservicepunt. In 2019 hebben de Werkgeversservicepunten in totaal 88.536 vacatures in behandeling genomen. Voor 37% (32.669) van deze vacatures is een geschikte kandidaat gevonden die vervolgens ook is aangenomen. We onderzoeken hoe we dit percentage de komende jaren kunnen verbeteren.
De vervulde vacatures zijn redelijk gelijk verdeeld over werkzoekenden bij UWV (WW, WAO, WIA en Wajong) en bij gemeenten (Wet werk en bijstand (WWB), Participatiewet en niet‑uitkeringsgerechtigden). Het wordt steeds moeilijker om aan de vraag van werkgevers te voldoen. Dat komt door een combinatie van krapte op de arbeidsmarkt, afroming van geschikt aanbod door andere, commerciële partijen en de kwalitatieve mismatch op de arbeidsmarkt. De waardering van werkgevers voor de dienstverlening via de Werkgeversservicepunten meten we met de Net Promotor Score (NPS). De score is stabiel hoog: ze geven ons een 8,1.
Samenwerking in de arbeidsmarktregio’s
We besteden extra aandacht aan werkgevers die bereid zijn om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden. In 2019 zijn we volop betrokken geweest bij de totstandkoming van de actieplannen voor de arbeidsmarktregio’s in het kader van Perspectief op Werk, een initiatief van UWV, werkgevers, gemeenten, het onderwijsveld en de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Om onze bijdrage aan de samenwerking in de arbeidsmarktregio’s en aan de actieplannen te coördineren heeft het ministerie van SZW ons aanvullend budget ter beschikking gesteld. Eind 2019 zijn we begonnen om hiermee in de regio’s Perspectief op Werk‑coördinatoren te werven en in te zetten: dat is in 16 van de 35 regio’s al gelukt. In 2020 verwachten wij deze benoemingen af te ronden.
UWV verzorgt actuele informatie en advies over (ontwikkelingen op) de landelijke, regionale en sectorale arbeidsmarkt. We brengen voor elke arbeidsmarktregio in kaart hoe banen en vacatures zich ontwikkelen en welke kansen en knelpunten er zijn voor werkzoekenden en werkgevers. We kijken daarbij naar de huidige stand van zaken en naar de ontwikkelingen op korte en langere termijn. Om structureel actuele regionale arbeidsmarktinformatie beschikbaar te kunnen stellen aan gemeenten en andere samenwerkingspartners in de arbeidsmarktregio’s zijn we in opdracht van het ministerie van SZW in 2019 gestart met de ontwikkeling van een online dashboard. Dit dashboard komt in 2020 beschikbaar. Vanuit de Programmaraad (een samenwerkingsverband van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Divosa, Cedris en UWV) zijn we in 2019 betrokken geweest bij het opzetten van een campagne die de herkenbaarheid en vindbaarheid van de regionale Werkgeversservicepunten moet vergroten.
We ontvangen steeds vaker verzoeken om deel te nemen aan regionale initiatieven om klanten aan het werk te helpen. Het kan daarbij gaan om dienstverlening aan werkgevers, gegevensuitwisseling of arbeidsmarktinformatie. Om op eenduidige wijze te kunnen toetsen of deelname zinvol of qua capaciteit haalbaar is, hebben we in 2019 een afwegingskader vastgesteld.
In het kader van het in 2018 gestarte programma Werkinzicht zijn we in 2019 samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) begonnen om voor Nederland en Vlaanderen een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen voor skills (vaardigheden) van werkzoekenden. Deze gemeenschappelijke taal, CompetentNL, zorgt voor meer transparantie in het aanbod op de arbeidsmarkt, voor zowel publieke als private partners. In de zomer van 2020 verwachten we een eerste versie gereed te hebben die beoordeeld en verrijkt kan worden door publieke en marktpartijen.
Inclusieve arbeidsanalyse
Bij werkgevers die daarvoor openstaan lichten we de werkprocessen door op kansen voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Doel daarvan is om binnen bedrijven ruimte te scheppen voor duurzaam werk voor mensen uit deze doelgroep, zonder hierbij het bedrijfsbelang van de werkgever uit het oog te verliezen. Dit zogeheten bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie is een kwalitatief hoogwaardige en daarmee arbeidsintensieve dienst die we kosteloos aanbieden via de 35 regionale Werkgeversservicepunten en via het landelijk Werkgeversservicepunt. Dit advies is gebaseerd op de methodiek Inclusief herontwerp van werk 2.0, ontwikkeld door het Centrum Inclusieve Arbeidsorganisatie (CIAO) van Maastricht University, dat in samenwerking met UWV is opgericht. In 2019 hebben we het bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie onder andere met succes ingezet in de sector zorg, in samenwerking met brancheorganisaties Actiz en VGN en regionale werkgeversorganisaties. In deze sector staat ‘anders werken’ hoog op de agenda om voor een brede groep werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt geschikt werk te organiseren, en de werkdruk van de huidige zorgmedewerkers te verlichten. We begeleiden het hele proces vanaf het intakegesprek tot aan het moment dat kandidaten daadwerkelijk worden geplaatst. In 2019 verzorgden we in totaal 71 inclusieve arbeidsanalyses waarvan 10 in de zorg.
Van-werk-naar-werkdienstverlening
In 2019 hebben we van het ministerie van SZW toestemming gekregen om op projectbasis ervaring op te doen met preventieve dienstverlening om te voorkomen dat mensen in de WW terechtkomen. Wanneer er bij een grote werkgever veel banen verloren dreigen te gaan, bieden we de betrokken werknemers op verzoek van de werkgever van‑werk‑naar‑werkdienstverlening. We werken daarbij samen met partners in de regio zoals vakbonden en uitzendbureaus. Bij deze trajecten halen we de dienstverlening naar voren die we anders vanaf de eerste WW‑dag aanbieden. We informeren de werknemers over de vacatures op de regionale arbeidsmarkt en adviseren hun hoe ze het solliciteren kunnen aanpakken. We wijzen hen op mogelijkheden waar zij zelf misschien niet direct aan denken: kansrijke overstapberoepen. We geven uitleg over onze online dienstverlening en stimuleren hen om gebruik te maken van onze online trainingen en webinars. Werknemers die daarbij gebaat zijn bieden we extra ondersteuning, bijvoorbeeld de workshop Succesvol naar werk of coachingsgesprekken. Verder organiseren wij ontmoetingen met werkgevers die juist op zoek zijn naar personeel en graag met de werknemers van het failliete collega‑bedrijf in contact komen vanwege hun ervaring, kennis en competenties. In oktober 2019 zijn we gestart met het bieden van van‑werk‑naar‑werkdienstverlening aan werknemers van de Hemwegcentrale in Amsterdam die in december officieel gesloten is. We zijn ook met deze dienstverlening gestart voor werknemers uit de flexibele schil van VDL/Nedcar die in het laatste kwartaal van 2019 hun baan hebben verloren.
Grensoverschrijdende bemiddeling
Met het ministerie van SZW hebben we afgesproken dat we met ingang van 2019 de grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling een structureel onderdeel van de dienstverlening gaan maken. Hiervoor hebben we in de zes districten die grenzen aan Duitsland en België twaalf adviseurs werk aangesteld die zich exclusief gaan bezighouden met grensoverschrijdende bemiddelingsactiviteiten voor werkzoekenden. Zij werken intensief samen met de 29 adviseurs werkgeversdienstverlening die zich al langer in EURES‑verband bezighouden met het bij elkaar brengen van vraag en aanbod over de grens en met het adviseren van werkzoekenden en werkgevers die van de mogelijkheden van een andere arbeidsmarkt binnen de EER (de Europese Unie, plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) gebruik willen maken. EURES, voluit European Employment Services, is het netwerk van Europese arbeidsvoorzieningsdiensten. In 2019 heeft dit geleid tot 3.100 maatwerkadviezen aan werkgevers en werkzoekenden, waarvan er 1.100 voor rekening komen van de twaalf nieuwe adviseurs voor grensoverschrijdende bemiddeling. In totaal zijn 1.600 werkzoekenden geattendeerd op vacatures van werkgevers in andere landen en er zijn 225 plaatsingen gerealiseerd, waarvan driekwart bij een in Nederland gevestigde werkgever.