We bieden werkgevers, zo veel mogelijk in samenwerking met gemeenten, dienstverlening via de Werkgeversservicepunten in 35 arbeidsmarktregio’s en via een landelijk Werkgeversservicepunt.
Dit heeft ertoe geleid dat we in de eerste tweeënhalve maand van 2020 voor 7.870 vacatures een geschikte kandidaat hebben kunnen vinden. Het ging hierbij om werkzoekenden die bij UWV of bij gemeenten zijn ingeschreven.
Aanpassingen in de dienstverlening vanwege coronacrisis
Vanaf het moment dat de coronacrisis zich heeft gemanifesteerd, is het aantal beschikbare vacatures in snel tempo teruggelopen. Tegelijkertijd zien we dat er zich in cruciale beroepen en kansrijke sectoren een toenemend tekort aan mensen voordoet. Hierop hebben we ingespeeld met het actieplan Proactief matchen met als doel om versneld kandidaten te bemiddelen naar ontstane vacatures (zie ook het begin van dit hoofdstuk).
De coronacrisis heeft er echter ook voor gezorgd dat we een deel van onze werkgeversdienstverlening anders hebben moeten vormgeven. We gaan niet meer op bedrijfsbezoek, hebben onze vestigingen gesloten en kunnen ook geen persoonlijke ontmoetingen organiseren tussen werkzoekenden en werkgevers. Een deel van deze diensten zetten we digitaal of telefonisch voort, maar de effectiviteit daarvan is onzeker. In de eerste weken hebben we actief onze netwerken aan werkgevers benaderd om vragen en onzekerheden op te halen, en te vertalen naar vragen voor onze dienstverlening. De waardering voor deze proactieve benadering en het tonen van betrokkenheid werd erg gewaardeerd door de werkgevers. Vragen die in deze gesprekken werden opgehaald, worden beantwoord door een centraal UWV‑team.
We zijn met onze gemeentelijke partners opgetrokken bij het opzetten van mobiliteitscentra (zoals in Groot‑Amsterdam en Rijnmond), noodloketten en andere vormen van werkgeversdienstverlening tijdens deze coronacrisis. In hoeverre wij in staat zullen blijven om onze regionale mensen en middelen hiervoor aan te wenden, is afhankelijk van de duur van de crisis en de hoeveelheid aan initiatieven. We financieren onze deelname hieraan mede uit de bijdrage die we vanuit het initiatief Perspectief op Werk krijgen. Eind 2019 en begin 2020 zijn coördinatoren geworven die voor UWV aanspreekpunt zijn bij de uitvoering van de Perspectief op Werk‑actieplannen. Omdat onderdelen van de actieplannen voor Perspectief op Werk op dit moment niet kunnen doorgaan, zoals bijvoorbeeld matchingevenementen, kan hun capaciteit deels worden ingezet om werkgevers bij te staan in crisistijd. De Perspectief op Werk‑coördinatoren zijn dus ook voor NLWerktDoor! aanspreekpunt. In veel regio’s hebben de reeds bestaande netwerken, samenwerkingsverbanden en korte lijnen die zijn ontstaan door Perspectief op Werk ook hun nut bewezen in crisistijd. De UWV‑coördinatoren leveren daar een goede bijdrage aan.
Samenwerking in de arbeidsmarktregio’s
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), VNG en UWV zijn samen het programma Verbeteren uitwisseling matchingsgegevens (VUM) gestart. Dit programma beoogt op termijn te zorgen voor transparantie in matchingsgegevens over regio- en organisatiegrenzen heen door het standaardiseren van matchingsgegevens, het verbeteren van de wijze van gegevensuitwisseling en het bevorderen/monitoren van het gebruik daarvan. De eerste ontwerpfase is afgerond. Op dit moment wordt dit samen met de arbeidsmarkt verder uitgewerkt en wordt een beproevingsfase voorbereid. Onderdeel hiervan is de gezamenlijke pilot UWV‑G2 (Rijnmond/Haaglanden) waarin de uitwisseling zal worden beproefd op basis van een gezamenlijk voorstel voor werkgeversdienstverlening.
In het kader van het in 2018 gestarte programma Werkinzicht zijn we in 2019 samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) begonnen om voor Nederland en Vlaanderen een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen voor skills (vaardigheden) van werkzoekenden. Deze gemeenschappelijke taal, CompetentNL, is erop gericht om in de toekomst te zorgen voor meer transparantie in het aanbod op de arbeidsmarkt, voor zowel publieke als private partners. Eind 2020 verwachten we een eerste versie gereed te hebben die beoordeeld en verrijkt kan worden door publieke en marktpartijen.
Van-werk-naar-werkdienstverlening
In 2019 hebben we van het ministerie van SZW toestemming gekregen om op projectbasis ervaring op te doen met preventieve dienstverlening om te voorkomen dat mensen in de WW terechtkomen. Wanneer er bij een grote werkgever veel banen verloren dreigen te gaan, bieden we de betrokken werknemers op verzoek van de werkgever van‑werk‑naar‑werkdienstverlening. We werken daarbij samen met partners in de regio zoals vakbonden en uitzendbureaus. Bij deze trajecten halen we de dienstverlening naar voren die we anders vanaf de eerste WW‑dag aanbieden. We informeren de werknemers over de vacatures op de regionale arbeidsmarkt en adviseren hun hoe ze het solliciteren kunnen aanpakken. We wijzen hen op mogelijkheden waar zijzelf misschien niet direct aan denken: kansrijke overstapberoepen. We geven uitleg over onze online dienstverlening en stimuleren hen om gebruik te maken van onze online trainingen en webinars. Werknemers die daarbij gebaat zijn, bieden we extra ondersteuning, bijvoorbeeld de workshop Succesvol naar werk of coachingsgesprekken. Verder organiseren wij ontmoetingen met werkgevers die juist op zoek zijn naar personeel en graag met de werknemers van het failliete collega‑bedrijf in contact komen vanwege hun ervaring, kennis en competenties. In oktober 2019 zijn we gestart met het bieden van van‑werk‑naar‑werkdienstverlening aan werknemers van de Hemwegcentrale in Amsterdam die in december officieel gesloten is. Het gaat op het ogenblik om circa 30 mensen. De dienstverlening loopt gewoon door, –zij het digitaal. Wel zal het vanwege de coronacrisis moeilijker zijn deze mensen aan nieuw werk te helpen. We zijn ook met deze dienstverlening gestart voor werknemers uit de flexibele schil van VDL/Nedcar die in het laatste kwartaal van 2019 hun baan hebben verloren. Deze dienstverlening is inmiddels afgerond. In zijn algemeenheid zijn de ervaringen van zowel werknemers als werkgevers positief. Om in contact te komen met werkzoekenden vroeg wel extra aandacht vanwege de AVG‑regels rondom privacy. Dat is opgelost door de doelgroep te informeren over onze dienstverlening, maar het initiatief voor contact bij de werkzoekenden zelf te leggen.
Arbeidsmarktinformatie
Om structureel actuele regionale arbeidsmarktinformatie beschikbaar te kunnen stellen aan gemeenten en andere samenwerkingspartners in de arbeidsmarktregio’s, zijn we in opdracht van het ministerie van SZW in 2019 gestart met de ontwikkeling van een interactief online dashboard. Eind maart 2020 is een eerste dashboard (over de vacaturemarkt) beschikbaar gesteld. Hiermee is het voor gebruikers mogelijk om snel selecties naar een beroep of arbeidsmarktregio te maken. Ook kan iedere gebruiker eenvoudig een vergelijking maken met een andere arbeidsmarktregio of landelijke informatie. Dit dashboard is het eerste van een reeks die in de komende maanden wordt gepubliceerd.
Op dit moment worden er geen cijfers over jeugdwerkloosheid gepubliceerd. De nu beschikbare cijfers zouden geen goed beeld geven omdat de impact van de coronamaatregelen er (nog) niet zichtbaar in is. In reactie op de coronamaatregelen hebben we een aantal nieuwe diensten gelanceerd:
-
Tweewekelijkse update vacatureontwikkeling: op basis van weekgemiddelden geven we de meest recente ontwikkelingen in het aantal openstaande online vacatures bij UWV sinds de ingang van de coronamaatregelen, zowel landelijk als regionaal.
-
Actuele tekorten en overschotten: met deze publicatie geven we inzicht in de huidige stand van zaken binnen sectoren. Waar zitten nu de tekorten (en dus de mogelijkheden voor werkzoekenden) en overschotten per sector? In de regio’s wordt dit overzicht ook ingevuld met regiospecifieke ontwikkelingen en signalen.
-
Coronacrisis: impact op de werkgelegenheid verschilt per sector: een analyse over de verwachte impact van de coronacrisis op de sectorale werkgelegenheid in 2020. In juni volgt nog een regionalisering van dit product voor de 35 arbeidsmarktregio’s, begeleid door een landelijk artikel waarin de belangrijkste verschillen besproken worden.