We bieden werkgevers, zo veel mogelijk in samenwerking met gemeenten, dienstverlening via de Werkgeversservicepunten in 35 arbeidsmarktregio’s en via een landelijk Werkgeversservicepunt.
Dit heeft ertoe geleid dat we in de eerste acht maanden van 2020 voor ruim 13.000 vacatures een geschikte kandidaat hebben kunnen vinden. Het ging hierbij om werkzoekenden die bij UWV of bij gemeenten zijn ingeschreven.
Aanpassingen in de dienstverlening vanwege coronacrisis
Vanaf het moment dat de coronacrisis zich heeft gemanifesteerd, is het aantal beschikbare vacatures in snel tempo teruggelopen. Tegelijkertijd zien we dat er zich in cruciale beroepen en kansrijke sectoren een toenemend tekort aan mensen voordoet. Hierop spelen we in met het actieplan Proactief matchen met als doel om versneld kandidaten te bemiddelen naar ontstane vacatures (zie ook het begin van dit hoofdstuk).
We hebben actief onze werkgeversnetwerken benaderd om vragen en onzekerheden op te halen en hen van advies te voorzien. Deze werkgeversdienstverlening hebben we digitaal of telefonisch moeten vormgeven. De waardering voor onze proactieve benadering onder werkgevers is goed. Sinds juli hebben we onze face‑to‑facedienstverlening aan werkgevers weer opgestart. We leggen op verzoek weer bezoeken af bij werkgevers, bijvoorbeeld in verband met een loonwaardebepaling of voorzieningen. Ook organiseren we weer kleinschalige bijeenkomsten zoals speedmeets van werkgevers met werkzoekenden.
Samen met onze gemeentelijke partners zijn we eerder dit jaar opgetrokken bij het opzetten van mobiliteitscentra (zoals in Groot Amsterdam en Rijnmond), noodloketten en andere vormen van werkgeversdienstverlening tijdens de coronacrisis. Omdat onderdelen van de eerder gemaakte actieplannen voor Perspectief op Werk (PoW) niet kunnen doorgaan, zoals bijvoorbeeld matchingevenementen, kunnen onze regionale PoW‑coördinatoren deels worden ingezet om werkgevers bij te staan in crisistijd.
Samenwerking in de arbeidsmarktregio’s
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), VNG en UWV zijn samen het programma Verbeteren uitwisseling matchingsgegevens (VUM) gestart. Dit programma beoogt op termijn te zorgen voor transparantie in matchingsgegevens over regio- en organisatiegrenzen heen door het standaardiseren van matchingsgegevens, het verbeteren van de wijze van gegevensuitwisseling en het bevorderen/monitoren van het gebruik daarvan. Eind 2020 wordt de ontwerpfase afgerond. Het ontwerp wordt in 2021 in een aantal pilots beproefd.
In het kader van het in 2018 gestarte programma Werkinzicht zijn we in 2019 samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) begonnen om voor Nederland en Vlaanderen een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen voor skills (vaardigheden) van werkzoekenden. Deze gemeenschappelijke taal, CompetentNL, is erop gericht om in de toekomst te zorgen voor meer transparantie in het aanbod op de arbeidsmarkt, voor zowel publieke als private partners. Eind 2020 verwachten we een eerste versie gereed te hebben die beoordeeld en verrijkt kan worden door publieke en marktpartijen.
Van-werk-naar-werkdienstverlening
In 2019 hebben we van het ministerie van SZW toestemming gekregen om op projectbasis ervaring op te doen met preventieve dienstverlening om te voorkomen dat mensen in de WW terechtkomen. Wanneer er bij een grote werkgever veel banen verloren dreigen te gaan, bieden we de betrokken werknemers op verzoek van de werkgever van‑werk‑naar‑werkdienstverlening. We werken daarbij samen met partners in de regio zoals vakbonden en uitzendbureaus. Bij deze trajecten halen we de dienstverlening naar voren die we anders pas vanaf de eerste WW‑dag aanbieden, zoals advies over sollicitaties en kansrijke beroepen, trainingen en webinars, en ontmoetingen met werkgevers die personeel zoeken. In oktober 2019 zijn we gestart met het bieden van van‑werk‑naar‑werkdienstverlening aan werknemers van de Hemwegcentrale in Amsterdam die in december 2019 officieel gesloten is. Het gaat op het ogenblik om 33 mensen. De dienstverlening loopt door – zij het digitaal. Wel zal het vanwege de coronacrisis moeilijker zijn deze mensen naar nieuw werk te helpen. Inmiddels hebben 8 van de 33 deelnemers een andere baan gevonden. We hebben deze dienstverlening ook ingezet voor werknemers uit de flexibele schil van VDL/Nedcar die eind 2019 hun baan verloren. Deze dienstverlening is afgerond. In het algemeen zijn de ervaringen van zowel werknemers als werkgevers positief.
In de arbeidsmarktregio Groot Amsterdam is een Regionaal Werkcentrum opgericht, een publiek‑private samenwerking waaraan UWV deelneemt. Dit mobiliteitscentrum richt zich op het aan het werk houden van mensen (van werk naar werk), waardoor instroom in een uitkering wordt voorkomen. Het Regionaal Werkcentrum is in eerste instantie gestart voor de duur van één jaar.
Pilots Leerwerkloketten Plus
Leerwerkloketten zijn regionale samenwerkingsverbanden van onderwijsinstellingen, gemeenten en UWV, met kennis van onderwijs en arbeidsmarkt. Het doel van de Leerwerkloketten is mensen te stimuleren een leven lang te leren, zodat ze duurzaam kunnen participeren. Om de ondersteuningsstructuur voor leren en werken te versterken loopt er van half 2019 tot en met 2021 een pilot Leerwerkloket Plus in de arbeidsmarktregio’s Fryslân, Rijnmond en Twente. In deze pilots werken drie bestaande Leerwerkloketten aan het intensiveren van hun dienstverlening, het vergroten van hun toegankelijkheid en zichtbaarheid, en het verstevigen van de samenwerking en kennisdeling met andere landelijke en regionale initiatieven. Doel is te komen tot een breed (publiek en privaat, regionaal en sectoraal) samenwerkingsverband voor loopbaanadvisering en ondersteuning van (niet‑)werkenden en werkgevers. De drie Leerwerkloketten Plus krijgen drie jaar lang extra middelen om hun dienstverlening te versterken en te verbreden. Elke regio heeft zijn eigen focus: het opdoen van ervaringen met het stimuleren van een leven lang ontwikkelen voor werknemers in Friesland, samenwerking met een regionaal scholingsfonds in Twente en samenwerking in een grootstedelijke regio tussen publieke en private partners in Rijnmond.
In het eerste anderhalf jaar van de pilot hebben de drie Leerwerkloketten Plus hun formatie en het aantal locaties waar zij loopbaanadvies aanbieden vergroot en hun bestaande instrumentarium uitgebreid. Om hun zichtbaarheid en toegankelijkheid te vergroten hebben de Leerwerkloketten Plus op elkaar afgestemde (digitale) marketingcampagnes gelanceerd en nieuwe regionale websites met e‑guidancefunctionaliteiten als persona’s, een chatmodule en een persoonlijke testomgeving. In lijn met het verzoek van het kabinet om te streven naar (regionale) samenwerking, kennisdeling en afstemming zoeken de Leerwerkloketten Plus in de uitvoering van de pilot continu verbinding met partners, met andere initiatieven en met andere Leerwerkloketten. De Leerwerkloketten Plus delen hun ontwikkelingen landelijk onder andere via de actieagenda Leven Lang Ontwikkelen van de Sociaal‑Economische Raad (SER). De coronacrisis heeft het voor de Leerwerkloketten Plus lastiger gemaakt om een deel van hun Plusactiviteiten uit te voeren. Toch hebben zij hun bereik ten opzichte van de periode voor de pilot verhoogd en hun positie in de regionale arbeidsmarkt verder versterkt.
Met het ministerie van SZW en de drie Leerwerkloketten Plus hebben we een tweede ronde monitorgesprekken gevoerd om de voortgang en resultaten van het eerste pilotjaar te bespreken. De geleerde lessen worden op een rij gezet. Eind november 2020 staat een derde ronde voorgangsgesprekken gepland.
Arbeidsmarktinformatie
Om structureel actuele regionale arbeidsmarktinformatie beschikbaar te kunnen stellen aan gemeenten en andere samenwerkingspartners in de arbeidsmarktregio’s, zijn we in opdracht van het ministerie van SZW in 2019 gestart met de ontwikkeling van een interactief online dashboard. Sinds maart 2020 zijn er drie dashboards beschikbaar gesteld: over de vacaturemarkt, banenafspraak en spanningsindicator. Hiermee is het voor gebruikers mogelijk om snel selecties naar een beroep of arbeidsmarktregio te maken. Ook kan iedere gebruiker eenvoudig een vergelijking maken met een andere arbeidsmarktregio of landelijke informatie. De dashboards zijn de eerste van een reeks die in de komende maanden wordt gepubliceerd. Het dashboard Basiscijfers Jeugd, een gezamenlijk product van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV, is geactualiseerd in augustus.
Om inzicht te bieden in welke beroepen nu wel of juist niet kansrijk zijn op dit moment én welke beroepen geraakt zijn door de coronacrisis, is in augustus het artikel Kansrijke en minder kansrijke beroepen gepubliceerd. In de notitie Coronacrisis: toename WW vooral vanuit flexibele contracten is inzichtelijk gemaakt welke groepen vooral in de WW terecht zijn gekomen sinds de coronacrisis. Eind juni werd een update van de actuele personeelstekorten en overschotten gepubliceerd. Tot slot is eind juli het laatste rapport met de tweewekelijkse update over de vacatureontwikkelingen verschenen. Sindsdien wordt verwezen naar het dashboard vacaturemarkt op werk.nl.